Robert Llewellyn

WEB

Robert Llewellyn se narodil 10. března 1956 a pochází z anglického Norhamptonu, ale tam dlouho nebydlel. V roce 1980 se poprvé ocitl v televizi, v nevýznamném pořadu „Bookem and Riskit”, který podle jeho slov „sledovalo tak osm lidí v Británii, a to včetně mě,” a kde byl jeho partnerem i pozdější kapitán Hollister z „Červeného trpaslíka” Mac MacDonald. V té době však Llewellyn tíhnul spíše k psaní a divadlu. Stal se píšícím hercem u divadelní skupiny „The Joeys”, se kterou procestoval Evropu. Poté hostoval v několika televizních šou, jako například v „Alas Smith & Jones” a „Boon”.
Postava Krytona, přesluhujícího androida obdivujícího lidské zlozvyky, se v „Červeném trpaslíku” objevila poprvé už na počátku 2. série. Tehdy ji hrál David Ross, kterému se role sice velmi líbila, ale když se později tvůrci rozhodli udělat z Krytona jednu z hlavních postav, měl právě angažmá ve slavném divadle Old Vic a musel odmítnout.
Naylorovi a Grantovi nezbylo, než se poohlédnout po novém „Muži s gumovou maskou”. Tip na Roberta Llewellyna vzešel opět od producenta Paula Jacksona, který ho viděl v edinburgské šou „Mammon, Robot Born of Women”.
Llewellyn vstoupil do seriálu zlomovým dílem „Pozpátku”. Jeho pojetí Krytona bylo zcela jiné než Rossovo a obětoval své roli opravdu hodně. Především měl ze všech postav nejobtížnější namaskování, trvající v nejlepším případě dvě hodiny. Kromě několika výjimek hrál ve všech epizodách kompletně pokrytý latexem a musel překonávat nepohodlí a velké horko.
Počátkem 90. let hrál Llewellyn i v americké napodobenině Červeného trpaslíka. Američané sice dodali na seriál balík peněz, ale ten sotva mohl dopadnout dobře, když si Listera představovali jako urostlého Adonise, Rimmera jako tuctovou nulu a Kocoura jako ženského vampa. Lllewellyn není na svou účast v tomto paskvilu příliš pyšný, ale jak říká: „…když už nic jiného, byla to zajímavá zkušenost.”
Robert Llewellyn momentálně dělí svůj čas mezi cestování, televizi, radio a spisovatelství. Kromě scénáře RDW Žádná legrace, napsal například v roce 1993 scénář k filmu „Prince Cinders” a v roce 2000 k „Christmas Carol”. Vyšlo mu také pár knížek. I v soukromí jsou dobří přátelé s Craigem Charlesem. Llewellynova přítelkyně (dnes už manželka) Judy Pascoe si zahrála androidku v epizodě „Kamila”.

Text převzat z ČSFD.

Oblíbené epizody Červeného trpaslíka: DNA, Karanténa.

Filmografie: CSFD
Red Dwarf (1989)
Prince Cinders (1993) (hlas)
Grushko (1993)
It’s a Girl (1994) (TV)
Jim’s Gift (1996)(TV)
The Feeble Files (1997) (video) (hlas)
Scrapheap (1998) (TV serie)
Christmas Carol (2001) (hlas)
Moo(n) (2003)
Maska zrcadla (2005)
it²i² (2006)
Eldorado (2012)
Ashens and the Quest for the Gamechild (2013)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *